BAŞKAN GÖKSEL OVACIK;’’ ÖHO TANIMI BİZE NE GETİRECEK’’

29-08-2017

BAŞKAN GÖKSEL OVACIK;’’ ÖHO TANIMI BİZE NE GETİRECEK’’

Özulaş A.Ş. Yönetim kurulu Başkanı Göksel Ovacık ‘Özel Halk otobüsü’’ tanımı ile ilgili düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı
 Başkan Göksel Ovacık;’’ ÖHO tanımı bize ne getirecek’’
Özel Halk otobüsü camiasının en önemli kazanımlarından biri olan Özel Halk Otobüsü” tanımı 2918 Sayılı Karayolları Trafik kanunun eki olan “Karayolu Trafik Yönetmeliğinde” gerekli değişiklik yapıldı ve yönetmelik değişikliği Resmi Gazetenin 24 Ağustos tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe koyuldu.
Özulaş A.Ş. Yönetim kurulu Başkanı Göksel Ovacık  ‘Özel Halk otobüsü’’ tanımı ile ilgili düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı
ÖZEL HALK OTOBÜSÜ TANIMI
Başkan Ovacık;Sektör temsilcileri olarak, tam bir fikir ve amaç birliği içinde, birlikte yapılan uzun süreli çalışmalar ve gayretler neticesinde “Özel Halk Otobüsü” tanımı nihayet mevzuatta yerini aldı.
Konuyla ilgili olarak, önerilerimiz çerçevesinde, İçişleri Bakanlığımız tarafından yürütülen çalışmalar bitirildi ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik kanunun eki olan “Karayolu Trafik Yönetmeliğinde” gerekli değişiklik yapıldı ve yönetmelik değişikliği Resmi Gazetenin 24 Ağustos tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe koyuldu. Yönetmelik değişikliği sektörümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Artık Özel Halk Otobüsü tabiri resmi olarak mevzuatımıza girdi ve bir anlamda Devletimiz tarafından da tescil edilmiş oldu.
EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR
Özel Halk Otobüsü tanımının mevzuatta yer alması için, sektör tarafından uzun süreli, ısrarlı ve yüksek performanslı bir çalışma gerçekleştirildi. Bireysel ya da toplu olarak sektör kuruluşları siyaset alanında erişebildikleri her kişi, kurum ve bürokrata bu konuyu gerekçeleriyle birlikte anlattılar. Bu çalışma da az ya da çok ayırımı yapmadan emeği geçen sektörümüzü temsil eden bütün kuruluşlara, tanım metninin hazırlanmasında çok önemli gayretleri olan sektörümüzün bürokratlarına, her konu da daima bizi destekleyen ve pozitif enerji sağlayan ÖHO taşımacılarına teşekkür ediyorum.
ÖHO tanımının mevzuata girmesiyle ilgili olarak en büyük pay hiç şüphesiz ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’ya aittir. Hakkı sahibine teslim etmek erdemdir ve vefa borcudur. Sayın Cumhurbaşkanımız zaten daima sektörümüzün yanında yer aldılar ve taleplerimizin karşılanması için sürekli destek ve talimat sağladılar. Haliç Kongre Merkezinde yapılan toplantıda Devletimizin ilgili birimlerine zaten talimat vermişlerdi. Devamında da çok değerli zamanlarını ayırarak taleplerimizin takipçisi oldular. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir defa daha şükranlarımızı arz ediyorum.
Çok kıymetli İç İşleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU, sağ olsunlar var olsunlar, gerek 16 Nisan Referandumu öncesinde çok kıymetli zamanlarını ayırarak bizleri makamlarında kabul etmiş, gerekse ÖZULAŞ olarak referandum sürecinde Bostancı Gren Park Otelde düzenlediğimiz programa katılmış, talebimizin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu sözlü olarak teyit ederek ÖHO tanımının mevzuatta yer almasını sağlamışlardır. Ben hem Şirketim ÖZULAŞ, hem de tüm sektörümüz adına Sayın Bakanımıza bir defa daha minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.
Konunun anlatılmasında ve siyasi destek sağlanmasında özellikle AK Partinin çok değerli Genel Başkan Yardımcıları, Milletvekilleri, İl Başkanları, İlçe Başkanları, Belediye başkanlarına, yine diğer siyasi partilerimizin temsilcilerine, danışmanlara, İçişleri Bakanlığımızın çok değerli bürokratlarına ayrıca teşekkür ediyorum. Gittiğimiz her makamda ilgiyle karşılandık ve yardım gördük. Bunları unutamayız ve unutmamalıyız.
ETKİN KOORDİNASYONUN GEREKLİLİĞİ
Bu çalışma bir kez daha göstermiştir ki, doğru ve haklı bir talebi, objektif ve doğru bir şekilde, birlik ve beraberlik içinde anlattığımız ve etkin bir takip gerçekleştirdiğimizde, diğer taleplerimiz karşılanması ve sorunlarımızın çözümlenmesi için hiç bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bu noktada bütün mesele, sektör temsilcileri arasındaki koordinasyon, uyum ve dayanışmanın çok iyi olmasıdır. Kurumsal ilişkilerimizi sağlam ve sektör menfaatlerini esas alarak iyi bir şekilde kurduğumuz da hem kendimizi daha iyi ve etkili ifade etmekte, hem de yaptığımız çalışmalarda pozitif neticeler almaktayız. Dolayısıyla da özellikle İstanbul da ki sektör temsilcisi kuruluşlar olarak, sektör yönetimi noktasında ve özellikle de koordinasyonun yetersizliği konusundaki eksiklerimizi, hatalarımızı, etkili bir koordinasyona olumsuz etki yapan unsurları şeffaf bir şekilde tartışarak yeni bir strateji kurmamız şarttır. Daha önce de ifade ettim ve bir kez daha söylüyorum, ÖZULAŞ olarak, yönetim unsurlarının biri birinin alanlarına saygı göstermeleri, konumlarını bilmeleri ve alan ihlali yapılmaması kaydıyla biz bu konuyu tartışmaya ve üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
ÖHO TANIMI BİZE NE GETİRECEK
Her şeyden önce 1920’li yıllardan beri kentlerimizde kamu adına yapılmakta olan kent içi toplu ulaşım faaliyetinde var olmalarına rağmen “Özel Halk Otobüsü” tanımı mevzuatta yoktu. Çok önemli bir sektörde yer alıyor ve bir an bile durdurulamayacak kent hizmetini yapıyorsunuz ama yasal çerçeve de bu işi yapan aracın tanımı dahi yok. Yani fiilen varsınız ama resmen yoksunuz gibi bir durum. Kamu size aracını değiştir, şu standardı sağla diyor, sizin bunları yapmak için yatırım yapmanız ve kredi almanız lazım ama tanımınız olmadığı için bir yığın engelle karşılaşıyorsunuz. Biz yıllarca bunun eksikliğini ve ezikliğini hissettik. Mevzuatta tanımımızın olması her şeyden önce moral ve motivasyonumuzu yükseltecek ve sektöre güveni sağlayacaktır.
Yapılan düzenleme dikkatlice incelendiğinde, Özel Halk Otobüslerinin yaptığı işin ve statüsünün net bir şekilde tanımlandığı görülecektir. Yani “toplu taşıma hizmeti veren ticari taşıttır” tanımlaması çok önemlidir.
 Özel Halk Otobüsünün görevi ve statüsü açık bir şekilde ifade edilmektedir. Bu bize kredi temininde ve diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdindeki iş ve işlemlerimizde gerekli kolaylığı sağlayacaktır. İleriye daha güvenli bakacağız, muhataplık noktasında resmi olarak daha etkili hale gelmiş olacağız. Bir anlam da Devletimiz mevzuatına koyarak bizleri artık resmi muhatap olarak kabul etmiştir. Ticari araçların yararlandığı birçok avantajlardan artık biz de yararlanmaya başlayacağız.
DEVAMINI GETİRMEK LAZIM
Daha nitelikli ve sürdürülebilir bir hizmet sunabilmek için tanımın dışında yapılması gereken başka çalışmalar ve düzenlemeler gerekmektedir.  Tanımdan sonra hemen gündemde olan diğer konuların daha sıkı takibine başlamamız ve sektör olarak üzerimize düşen görevleri yapmamız lazımdır. KDV muafiyeti veya indirimi, ücret taşıma destek miktarının artırılması ve ödemenin tıklama başına yapılması gibi belirli aşamaya gelmiş taleplerimizi ve verilen sözleri daha sıkı takip etmemiz gerekiyor. Hep birlikte bu iki konuda daha yoğun gayret göstereceğiz. Özel Halk Otobüslerine özgü plaka temini, kurumsallaşma, performans esaslı hak ediş sistemine geçiş, hizmet kalitesinin artırılması için yeni bir yönerge hazırlanması, artık sopa haline gelen ceza probleminin çözümlenmesi, işletme şartlarının ve sisteminin iyileştirilmesi gibi çok önemli çalışmalar bizi bekliyor.
SEKTÖR ÇOK DAHA İYİ YÖNETİLMELİ
Kent içi toplu ulaşım sektöründe olduğu için elbette birçok sorunum var ve bundan sonrada olacaktır. Çok dinamik bir kent var. Sürekli şartlar değişiyor. Elbette bu gelişmeler sektörü etkiliyor ve yeni düzenlemeler gerektiriyor. Bunların bir şekilde üstesinden gelmemiz çok kolaydır ve mümkündür. Ancak, yukarıda da bahsettim bana göre en önemlisi sektörün iyi yönetilmesiyle ilgili sorunlarımız var. Öncelikle etkin bir yönetim için mutlak gerekli olan kuruluşları arası koordinasyon sıkıntısını çözmemiz lazım. Bu durum nedeniyle hem işlerimiz yavaş yürüyor, hem de doğru ve hızlı kararlar alamıyoruz. Sektörün sorunlarının daha hızlı ve doğru çözülebilmesi ve faaliyetin geliştirilerek dönüştürülebilmesi için etkin yönetim şart. Bunun için yapılması gerekenler ve atılacak adımlar belli. Nefsimizi bir kenara bırakarak doğru çözümleri bulmamız ve uygulamaya koymamız gerekmektedir.
Aynayı kendimize tutarak eksiklerimiz görmez ve bunları düzeltmez isek inisiyatifi kaybederiz ve başkalarının geliştirdiği lehimizde olmayacak çözümlere razı olmak zorunda kalırız. Sektör temsilcisi Kuruluşların yöneticileri olarak meseleye bu açıdan bakmamız ve sorun ve isteklerimizin artık genel haline geldiğini görmemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki bizi seçen ve güvenen insanlar bizden kavga değil hizmet beklemektedir. Mutlaka hizmet, çözüm, fikir ve proje üretmeliyiz. Bu hem görev, hem de mecburiyettir.
Ben tekrar daha başlangıç olan Özel Halk Otobüsü tanımının tüm sektöre hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyor, önümüzdeki Kurban Bayramının Millet olarak kardeşliğimize ve dostluklarımızın güçlenmesine vesile olmasını ve keseceğimiz Kurbanların yüce ALLAH katında kabul ve makbul olmasını diliyorum’’,dedi..

Toplam 1396 defa okunmuştur. Paylaş

Etiketler : BAŞKAN GÖKSEL OVACIK;’’ ÖHO TANIMI BİZE NE GETİRECEK’’